HTML

Válogatott levelek

A levél az emberi érzelmek legközvetlenebb írásbeli kifejezésformája, az emberi érintkezés, a lelkek egymásra találásának különös alkalma és lehetősége.Nemcsak érdekfeszítõ olvasmányok, hanem igen fontos dokumentumok, jelentõs források is a lelki élet búvárai, meg a társadalom és az irodalom kutatói számára... Versek, melyek akár levél helyett is íródhattak volna...[szerintem]

Friss topikok

 

Gyulai Pál menyasszonyához, Szendrey Marihoz
Pest, april 2. 1858.


Szeretlek, bízom benned, életemet becsületedért! Boldoggá tehetsz, soha sem voltam az, egyetlen óráig sem; íróvá rég elhagyott a lelkesülés; tevékeny emberré, csüggedő, meghasonlott vagyok. Jövőm lábaidnál! Oh, taposd el, ha nincs elég mély kedélyed és erős lelked! Oly férfiúval fognád összekötni sorsodat, ki nem fény és kényelem közé, csak egyszerű tűzhelyhez vezethet, ki cím helyett csak mocsoktalan nevet nyújthat, ki, ha mindent is megtesz érted, oly keveset tud tenni ahhoz képest, amit érdemlenél. A szerelem sokat feledtet, mindent kiegyenlít, de a szív nem mindig ismeri és gyakran megcsalja magát. Istenem egy könny szép szemeidből, mely valaha föláldozott jövődet siratná, a boldogtalannál többé, nyomorulttá tenne. Szállj magadba, vizsgáld meg szívedet, imádkozzál!

barátod, híved

Gyulai Pál

-*-

Szendrey Mária Szendrey Júlia húga, Petőfi sógornője. 1858. július 31-től Gyulai Pál hű és odaadó felesége.

-*-

Gyulai Pál (1826–1909) irodalomtörténész, kritikus, író, egyetemi tanár. 1858-ban kötött házasságot Szendrey Máriával.


-*-*-*-*-*-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://levelbonto.blog.hu/api/trackback/id/tr932097757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása