HTML

Válogatott levelek

A levél az emberi érzelmek legközvetlenebb írásbeli kifejezésformája, az emberi érintkezés, a lelkek egymásra találásának különös alkalma és lehetősége.Nemcsak érdekfeszítõ olvasmányok, hanem igen fontos dokumentumok, jelentõs források is a lelki élet búvárai, meg a társadalom és az irodalom kutatói számára... Versek, melyek akár levél helyett is íródhattak volna...[szerintem]

Friss topikok

03.
június

Vajda János

Myzus  |  Szólj hozzá!

 

Vajda János levele menyasszonyához, Bartos Rózához
(1880. október)


Édes Rózám!

Mindenre kész vagyok – úgy történjék, amint Ön kívánja – de kérem, jöjjön délre át, féltizenkettőre, ne késsék, mert háromnegyed után minden perc életveszélyes lesz rám nézve.

Bocsánat, szent Mártírnőm, jóságos szép kis Griszeldiszem – soha se fogom Önt megszomorítani többé – térdeimen fogom Önt kérni, imádni. Ma délben, délután mindent ki fogunk tervelni, megállapítani, és mindennek úgy kell, amint Ön kívánja – azért jó lesz, ha keresztlevelét is áthozza.

Csókolom ezerszer; nem szabad többé sírnia, nem bírok el több fájdalmat.

Ön elhagyhat engem, én nem hagyom el Önt soha!

Imádója, jegyese, férje, rabszolgája

Vajda János

U. i.

Átjöjjön háromnegyed 12-re, mert ha késik, nem talál életben.

Öné vagyok örökre. Alig várom hallani, jól aludt-e?

-*-

(Bartos Róza (1860–?) Húszéves korában lett Vajda János felesége; másfél évig éltek együtt.)


-*-*-*-*-*-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://levelbonto.blog.hu/api/trackback/id/tr822052815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.