HTML

Válogatott levelek

A levél az emberi érzelmek legközvetlenebb írásbeli kifejezésformája, az emberi érintkezés, a lelkek egymásra találásának különös alkalma és lehetősége.Nemcsak érdekfeszítõ olvasmányok, hanem igen fontos dokumentumok, jelentõs források is a lelki élet búvárai, meg a társadalom és az irodalom kutatói számára... Versek, melyek akár levél helyett is íródhattak volna...[szerintem]

Friss topikok

Jókai Mór levele Nagy Bellának

Svábhegy, 1899. július 24.

 

Kedves Bella

Ha csak teheti, ne menjen el ma a színházba. Az idő rosszra fordult, estére viharos lesz. Én rettegek attól a gondolattól, hogy önt valami baj éri, s akkor nem felelhet meg a feladatának az ünnepélyen, amelynek sikerétől függ Önnek az egész jövendője. Ha ez a feladata nem sikerülne, az olyan nagy bukás volna, amit nem lehetne helyrehozni. Gondolja meg, hogy hányan imádkoznak azért, hogy kegyedet valami baleset megakadályozza a már kiegyengetett útjában a célhoz jutásban.

Kérek a soraimra választ, az inasom vár rá. Holnap meglátogatom. Nagyon vigyázzon az egészségére.

Legszívesebb üdvözlettel

igaz híve

Jókai Móric

(Nagy Bella, Jókainé (Jákó, 1879. júl. 4. – London, 1947. jan. 30.): színésznő, Jókai Mór második felesége. Óbudán végzett kereskedelmi iskola után Rákosi Szidi színiisk.-ját végezte, s 1898. nov. 26-án az Óbudai Kisfaludy Színházban lépett először színpadra Sudermann Otthon c. drámájának Magda-szerepében. A Pesti Hírlap elismerő kritikát írt a kezdő drámai színésznőről. 1899. jún. 14-én a Budai Nyári Színkörben Jókai Dalma c. drámájának címszerepét alakította nagy sikerrel, majd ugyanott júl. 29-én, a Petőfi halálának 50 éves évfordulóján rendezett díszelőadáson Jókai Apotheosis c. drámai költeményében a Nemtő szerepét játszotta. 1899. szept. 16-án házasságot kötött Jókai Mórral és visszavonult a színpadtól. A 75 éves Jókainak a 20 éves színésznővel kötött házassága erősen felbolygatta a közvéleményt. Ekkor írta Jókai Öreg ember nem vén ember c. művét és egy kötetre való szerelmes verset ifjú hitveséhez. Jókainé a II. világháború kitörésekor Londonba költözött és ott is halt meg.)

"A szerelemnek még bolondsága is nagyobb bölcsesség, mint a filozófusok minden tudománya."

Jókai Mór


-*-*-*-*-*-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://levelbonto.blog.hu/api/trackback/id/tr562029710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.